Czarzasty: Każdy powinien mieć takie same prawa socjalne bez względu na formę zatrudnienia

- Bez względu na to, jaka jest forma zatrudnienia, każdy powinien mieć takie same prawa w odniesieniu do zdrowia, ubezpieczenia, lekarza, urlopu czy wychowywania dzieci - powiedział w środę w Bielsku-Białej lider SLD Włodzimierz Czarzasty.

Uważamy, że bez względu na to, na jakiej zasadzie osoba jest zatrudniona, czy jest to umowa "śmieciowa" (…), czy też umowa o pracę, to dobrze byłoby, aby wszyscy ludzie mieli takie same prawa. (...) Bez względu na to, jaka jest forma zatrudnienia, każdy powinien mieć takie same prawa w odniesieniu do zdrowia, ubezpieczenia, lekarza, urlopu czy wychowywania dzieci – powiedział lider SLD.

Jego zdaniem, "jeżeli ktoś ma umowę o dzieło i przez pół roku coś pisze, to (…) jednym słowem pracuje". - Dlaczego ma nie mieć prawa do urlopu? Dlaczego ma nie mieć prawa do ubezpieczenia? Dlaczego ma nie mieć praw, które dotyczą osób z umową o pracę? – pytał.

Czarzasty dodał, że w sprawie "śmieciówek" PiS nie wywiązało się z obietnicy złożonej głównie młodemu pokoleniu. - Umowy "śmieciowe" powinny być w każdym wymiarze zlikwidowane – podkreślił.