Koperski: Zależy nam na tym, aby NIK mógł pracować w spokoju

Zależy nam na tym, aby NIK mógł pracować w spokoju i kontrolerzy mieli komfort pracy i nie byli poddawani naciskom. Przez ostatnie 20 lat Izba to był pewien wzór pracy i to niezależnie od tego kto kierował tą instytucją. Pamiętamy początek lat 90-tych i prezesurę Waleriana Pańki i te naciski, które były wywierane podczas kontroli w FOZZ. Sprawa ta do tej pory budzi wątpliwości.

Chcemy, aby propozycje, które składa Klub Lewicy były przedmiotem poważnej analizy Komisji ds. Kontroli Państwowej i po ich zaakceptowaniu pragniemy, aby to prezes NIK przejął osobisty nadzór na proponowanymi kontrolami.

Lewica postuluje kontrolę działań Ministerstwa Aktywów Państwowych i podległych spółek w zakresie importu węgla do Polski w latach 2017-2020, W Polsce ograniczane jest wydobycie węgla i zamykane są kopalnie, a import tego surowca wynosi 16 mln rocznie.

Chcemy kontroli realizacji działań programu czyste powietrze w latach 2018-2020. Uruchomiony trzy lata temu program miał mieć finansowanie rzędu 100 mld złotych, a na dziś wydatkowano kilka procent tej kwoty.

Kolejny temat to realizacja polityki nadzoru właścicielskiego nad spółkami Skarbu Państwa, w zakresie wynagradzania zarządów i rad nadzorczych spółek Skarbu Państwa w latach 2017-2020, w tym dodatków, premii i nagród. Media wciąż donoszą o gigantycznych wynagrodzeniach i te zagadnienie cieszy się zainteresowaniem opinii publicznej.

Ostatnia kwestia to prawidłowości finansowania i likwidacji zadłużenia szpitali w latach 2011-2020, chcemy się dowiedzieć czy ukrytym celem rządu PiS-u jest upadek polskich szpitali i ich prywatyzacja. W tej chwili zadłużenie to sięga 15 mld złotych i chcemy mieć obiektywny obraz sytuacji, dlatego też kontrola powinna obejmować również lata rządów PO-PSL. Takiej kontroli domagają się również samorządy, które obecnie ponoszą główny ciężar finansowania placówek ochrony zdrowia.

Przemysław Koperski, poseł